És la ciència del tractament mitjançant mitjans físics, l’exercici terapèutic, la massoteràpia, l’electroteràpia entre d’altres. També inclou proves elèctriques i manuals per determinar el valor de l’afectació i la força muscular, proves per determinar les capacitats funcionals, l’amplitud del moviment articular, i també ajudes diagnòstiques per controlar l’evolució.

És una professió sanitària i universitària que està centrada en el moviment i la seva funcionalitat en les persones, i en maximitzar el seu potencial.

Fa servir tècniques físiques per afavorir, mantenir i restaurar el benestar físic, psicològic i social, respectant la globalitat del pacient .

Pot ajudar a prevenir lesions, reconeixent els possibles elements que la poden produir: lesions no resoltes, la influència del mobiliari i de les postures a la llar, escola o treball, descobrint patrons de moviment desequilibrats, explicant com fer escalfaments o moviments esportius adequats, ajudant a la preparació al part o cirurgies… reeducant la postura, etc.

Pot ajudar a tractar les lesions que s’han produït. Les més freqüents són: tortícolis, esquinços, trencaments fibril·lars, tractaments post-quirúrgics, hèrnies discals, lumbàlgies, tendinopaties, entre d’altres.

També es pot recórrer al fisioterapeuta especialment en dones, en pèrdues d’orina en problemes posteriors al part a l’edat avançada.